• Gratis verzending vanaf €50,-
  • 30 dagen bedenktijd
  • Gratis retour

9.61807 beoordelingen

    24 / Jul / 2023

    Dit is wat je moet weten over het bespannen van je racket

    Dit is wat je moet weten over het bespannen van je racket
    Blog

    Squashsnaren, er is veel over te zeggen en eigenlijk ook weer niks. Een degelijk squashracket wordt normaal gesproken goed bespannen en er is zeker niks mis met de fabrieksbespanning. Echter hebben de meer ervaren squashers door de jaren heen ontdekt dat je met sommige squashsnaren de speeleigenschappen van een racket positief kunt beïnvloeden. Daarom zal ik in dit artikel dieper ingaan op de verschillende squashsnaren die op de markt zijn en je uitleggen welke invloed het gewicht bij het bespannen heeft.

    Net liet ik al even doorschemeren dat het type snaar en de manier van bespannen invloed hebben op hoe een racket presteert. Zelf vergelijk ik het wel eens met de banden van een auto. De samenstelling van de band bepaalt je gevoel en grip op de weg. Een band van zacht natuurrubber heeft veel meer grip dan een harde kunstrubberband. En zo zit dat ook met de snaren. Het is echter wel zo dat de fabrieksbespanning van het racket zo ontwikkeld is dat het past bij de vorm van het racketblad. Bovendien heeft de fabrieksbespanning meestal een langere levensduur, maar daarentegen lever je wel iets in op comfort. De dikte van de snaar en het gewicht dat gebruikt wordt bij het bespannen hebben eveneens invloed op de speeleigenschappen van je racket.

    Welke squashsnaar kies ik voor mijn nieuwe racket?

    Welke snaar het beste bij jou speelstijl past, hangt af van hoe vaak je speelt en waar je voorkeur precies ligt. De meeste squashers die meteen bij de aankoop van een racket er een nieuwe bespanning op willen, kiezen voor de squashsnaren van Tecnifibre en Ashaway. Omdat je met deze snaren simpelweg de speeleigenschappen van je racket kunt verbeteren. Zo biedt de beroemde groene Tecnifibre 305 squashsnaar je meer comfort en meer controle over de bal. Deze snaar wordt dan ook niet voor niets beschouwd als de allerbeste squashsnaar en het zegt eigenlijk wel genoeg als de meeste profs deze snaar in hun racket hebben. Spelers die opzoek zijn naar meer kracht tijdens het spelen, kunnen kiezen voor de Tecnifibre DNAMX.

    Wat zegt gewicht?

    Bij het opnieuw bespannen van je racket kun je niet alleen een keuze maken uit welke snaar je wilt, maar ook uit het gewicht waarmee de snaren bespannen worden. Over het algemeen geldt dat hoe strakker de snaren (hiervoor is meer gewicht nodig) hoe gemakkelijker het is om meer controle op de bal uit te oefenen. En hoe losser de snaren, des te meer power je kunt genereren tijdens je slag. Bij het bespannen met een lager gewicht is de bespanning flexibeler en kunnen de snaren meer op en neer bewegen en dat zorgt vervolgens voor meer balversnelling.

    De meest gekozen spanning is 11,5 kg. Dit is bij de meeste rackets ook het gewicht van de fabrieksbespanning. Dus niet te strak en niet te los. Als je geen duidelijke voorkeur hebt voor een hoger of lager gewicht, zit je met 11,5 kg altijd goed. Wie opzoek is naar meer power kan kiezen voor 11 of 10,5 kg. Als je nog niet zoveel ervaring hebt, zou ik geleidelijk het gewicht verhogen of verlagen en niet ineens kiezen voor 10,5 kg. Maar kleine stapjes nemen om zo te ontdekken wat het beste past bij jouw speelstijl. Wie meer controle wil over de bal, kiest juist een iets hoger gewicht zodat de bespanning strakker wordt en je preciezere slagen kunt maken. Heb je meerdere (dezelfde) rackets, dan kun je deze een keer op verschillende gewichten laten bespannen en uitproberen welke spanning voor jouw ideaal is.

    Wat zegt de dikte van de snaren?

    Diktes van squashsnaren variëren tussen de 1,10 en 1,30 mm. Als de dikte hiervan afwijkt dan zijn de snaren veelal niet bedoeld voor squash, maar voor andere racketsporten. Met een dunne snaar heb je meer grip op de bal. Je kunt de bal beter controleren en voelt uitstekend aan wat je met de bal doet. Tevens heb je meer power. Waarom dan toch een dikkere snaar kiezen? Een dunne snaar breekt sneller en je zult je racket vaker opnieuw moeten bespannen. Bij een dikkere snaar lever je dus iets in op het gebied van controle en power, maar de levensduur van de snaar is beduidend langer. De meeste squashers kiezen voor een snaar met een dikte van 1,20 of 1,25 mm.

    Ook de samenstelling van de snaar heeft invloed op de levensduur ervan. Squashsnaren die gemaakt zijn van zachtere kunststoffen verhogen je speelcomfort aanzienlijk, maar gaan over het algemeen minder lang mee dan stuggere snaren gemaakt van een hardere kunststof.

    Jammer genoeg is er erg weinig bekend over de bespanning van de profs, anders was het slechts een kwestie van hun tactiek kopiëren. Maar als het aankomt op het opnieuw bespannen van je snaren, is het veelal een kwestie van uitproberen.

    We zouden het leuk vinden om jouw ervaring en voorkeur op het gebied van snaren en bespanning te lezen. Laat hieronder een bericht achter om andere lezers te helpen de juiste keuze te maken.

     

    Misschien vind je de volgende blogs ook interessant:
    Hoe plan je een goede squashtraining
    Verschil tussen de Dunlop Pro en de Dunlop Competion Squashbal
    Observeer je tegenstander en je spel zal verbeteren

    Stuur ons een bericht

    What are your experiences? Read or write a review here.

    *Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

    * Verplichte velden

    Onlangs bekeken

    Het laatste nieuws op onze blog

    • Hoe plan je een goede squashtraining
      28 / Nov / 2023

      24 / Jul / 2023

      Hoe plan je een goede squashtraining

    •  De juiste squashbal voor de koude winterdagen
      14 / Nov / 2023

      24 / Jul / 2023

      De juiste squashbal voor de koude winterdagen

    • Haal het maximale uit jezelf tijdens toernooien
      05 / Nov / 2023

      24 / Jul / 2023

      Haal het maximale uit jezelf tijdens toernooien

    • Welk Slash racket moet ik kiezen?
      27 / Aug / 2023

      24 / Jul / 2023

      Welk Slash racket moet ik kiezen?

    • Dit is wat je moet weten over het bespannen van je racket
      24 / Jul / 2023

      24 / Jul / 2023

      Dit is wat je moet weten over het bespannen van je racket

    • Zo verbeter je je doorzwaai
      05 / Jun / 2023

      24 / Jul / 2023

      Zo verbeter je je doorzwaai

    • En daar is het bewijs: Squash is de zwaarste racketsport ter wereld
      22 / May / 2023

      24 / Jul / 2023

      En daar is het bewijs: Squash is de zwaarste racketsport ter wereld

    • Hoe kies ik het juiste squashracket?
      01 / May / 2023

      24 / Jul / 2023

      Hoe kies ik het juiste squashracket?

    • Verschil tussen de Dunlop Pro en de Dunlop Competition Squashbal
      31 / Jan / 2023

      24 / Jul / 2023

      Verschil tussen de Dunlop Pro en de Dunlop Competition Squashbal

    • Review Wilson Hyper Hammer 120
      01 / Dec / 2022

      24 / Jul / 2023

      Review Wilson Hyper Hammer 120

    Inloggen

    Wachtwoord vergeten?

    • Al je orders en retouren op één plek
    • Het bestelproces gaat nog sneller
    • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
    Squashpoint 9.5 / 10 - 1760 Reviews @ KiYoh