• Gratis verzending vanaf €50,-
 • 30 dagen bedenktijd
 • Gratis retour

9.61807 beoordelingen

  Stef - 31 / Jan / 2023

  Verschil tussen de Dunlop Pro en de Dunlop Competition Squashbal

  Verschil tussen de Dunlop Pro en de Dunlop Competition Squashbal
  Blog

  Het grote aanbodballen in de sport squash zorgt soms voor een hoop verwarring en frustratie. Daar waar de verschillende squashballen juist bedoeld zijn om het plezier voor de speler te verhogen, zorgt de verkeerde keuze van de bal er daarentegen voor dat je de lol in de sport al snel vergaat. Een beginner die online een klein beetje onderzoek doet, komt er al vlug achter dat het belangrijk is om te kiezen voor de Dunlop Intro Squashbal (blauwe stip) om na verloop van tijd over te gaan op de Progress Squashbal (rode stip). Maar op het moment dat de ervaring op de baan toeneemt, gaat men maar al te snel over naar de DunlopPro Squashbal(dubbele gele stip) en wordt de CompetitionSquashbal (enkele gele stip) overgeslagen. In deze blog zal ik uitleggen waarom het het overwegen waard is om te kiezen voor een balletje met een enkele gele stip.

  In veel clubs zie je vaak mensen squashen die moeite hebben een rally gaande te houden, terwijl ze een boeiend en leuk spel zouden kunnen spelen als ze kiezen voor een bal die beter aansluit op hun niveau. Het probleem is niet alleen het ontbreken van deze kennis, maar ook het feit dat in de meeste centra aan iedereen de Pro wedstrijdbal verkocht wordt, die eigenlijk bedoeld is voor de gevorderde competitiespeler.

  Het nadeel van het spelen met een bal boven je niveau is dat je nog niet genoeg techniek hebt om de bal zodanig op te warmen dat hij goed stuitert. Met één bal lager met iets meer stuit wordt het eenvoudiger om de bal te slaan, vergt het minder van je uithoudingsvermogen en ben je instaat om een levendige en lange rally te spelen. En dat is uiteindelijk de essentie van de sport.

  De Dunlop Pro Squashbal is tegenwoordig echter bijna de norm in alle squashcentra en iedereen denkt met deze bal te moeten kunnen spelen. Het tegendeel is echter waar. De bal met de dubbele gele stip is bedoeld en ontwikkeld voor de vergevorderde squasher met veel wedstrijdervaring. De Pro is de bal die gebruikt wordt door de professionals in alle internationale toernooien en wedstrijden van de PSA en WSA

  Tot 2001 bestond er alleen de Competition Squashbal, maar omdat het algehele squashniveau onder de professionele spelers omhoog is gegaan, hebben ze een nieuwe bal, de Pro ontwikkeld met andere speeleigenschappen en die beter aansluit op dit hoge niveau. Maar tot 2001 werden alle professionele wedstrijden van de World Squash Federation gewoon gespeeld met het balletje met de enkele gele stip.

  Het verschil tussen de Dunlop Pro en de Dunlop Competition Squashbal is dat de Pro een nog lagere stuit heeft. De Competition heeft dezelfde afmetingen als de officiële Pro wedstrijdbal, maar dan met 10% meer stuit waardoor je simpelweg net iets meer tijd hebt om de bal te spelen en je een rally gemakkelijker levendig houdt.

  Helaas wordt er vaak vergeten dat de temperatuur op de baan ook invloed heeft op de speelkwaliteiten van de bal. Bij koudere weersomstandigheden of op een baan met airconditioning is het aan te raden om een bal te kiezen met een hogere stuit. Een squashballetje is van binnen hol en gevuld met lucht, door de bal hard tegen de muur te slaan wordt deze lucht warmer en neemt de druk toe waardoor de bal beter gaat stuiteren. Als de omgevingstemperatuur lager is, zul je nog harder tegen de bal moeten slaan om hem warm te houden en dezelfde stuit te kunnen bereiken. De Competition Squashbal wordt om die reden ook door vergevorderde squashers gebruikt tijdens trainingen en bij koude weersomstandigheden.

  Jammer genoeg is er weinig informatie te vinden over de verschillen tussen de Dunlop Competition en de Pro squashbal waardoor veel mensen denken met de bal met de dubbele gele stip toe moeten spelen, terwijl het voor hun speelplezier veel beter zou zijn als ze zouden kiezen voor de een balletje met de enkele gele stip.

  Als je speelt met iemand die een lager niveau heeft dan jijzelf, kies dan ook voor de bal die aansluit op zijn of haar speelniveau.

  Beste manier om een squashbal op te warmen

  Zowel de Dunlop Pro als de Dunlop Competition Squashbal moeten warm gespeeld worden om optimaal te kunnen presteren. De snelste manier om dat te doen is om in het begin dichter bij de voormuur te gaan staan, waardoor je de bal sneller kunt slaan. Als je de bal ook nog volleert, gaat het opwarmen nog sneller. Nadat je dit enige tijd hebt gedaan, merk je dat de bal al een beetje warm wordt en kun je verder naar achter op de baan gaan staan om te bal verder op te warmen

  Hoe lang je de bal moet warmspelen is afhankelijk van de temperatuur op de baan als van de kracht en techniek waarmee je als speler tegen de bal slaat.

  Een bijkomend voordeel van het warm slaan van de bal is dat je zelf ook een goede warming-up doet voor je aan het spel gaat beginnen waardoor je lichaam minder gevoelig is voor blessures. Daarnaast oefen je tijdens het opwarmen al je slagen.

  In onderstaande video zie je hoe twee van de beste squashers ter wereld Ramy Ashour en Mohamed el Shorbagy dit klusje klaren.

  De Pro en de Competition Squashballen zijn bij Squashpoint ook verkrijgbaar in een handige tube en in blister met drie balletjes. Het grote voordeel van een tube is dat je de balletjes na gebruik weer geordend en beschermd opbergt. Hierdoor blijven ze schoon en vind je ze gemakkelijk terug in je squashtas.

   

  Deze blogs kunnen je ook interesseren:
  Hoe kies ik de juiste squashbal?
  De juiste squashbal voor de koude winterdagen 

  Stuur ons een bericht

  What are your experiences? Read or write a review here.

  *Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  * Verplichte velden

  Onlangs bekeken

  Het laatste nieuws op onze blog

  • Hoe plan je een goede squashtraining
   28 / Nov / 2023

   Stef - 31 / Jan / 2023

   Hoe plan je een goede squashtraining

  • De juiste squashbal voor de koude winterdagen
   14 / Nov / 2023

   Stef - 31 / Jan / 2023

   De juiste squashbal voor de koude winterdagen

  • Haal het maximale uit jezelf tijdens toernooien
   05 / Nov / 2023

   Stef - 31 / Jan / 2023

   Haal het maximale uit jezelf tijdens toernooien

  • Welk Slash racket moet ik kiezen?
   27 / Aug / 2023

   Stef - 31 / Jan / 2023

   Welk Slash racket moet ik kiezen?

  • Dit is wat je moet weten over het bespannen van je racket
   24 / Jul / 2023

   Stef - 31 / Jan / 2023

   Dit is wat je moet weten over het bespannen van je racket

  • Zo verbeter je je doorzwaai
   05 / Jun / 2023

   Stef - 31 / Jan / 2023

   Zo verbeter je je doorzwaai

  • En daar is het bewijs: Squash is de zwaarste racketsport ter wereld
   22 / May / 2023

   Stef - 31 / Jan / 2023

   En daar is het bewijs: Squash is de zwaarste racketsport ter wereld

  • Hoe kies ik het juiste squashracket?
   01 / May / 2023

   Stef - 31 / Jan / 2023

   Hoe kies ik het juiste squashracket?

  • Verschil tussen de Dunlop Pro en de Dunlop Competition Squashbal
   31 / Jan / 2023

   Stef - 31 / Jan / 2023

   Verschil tussen de Dunlop Pro en de Dunlop Competition Squashbal

  • Review Wilson Hyper Hammer 120
   01 / Dec / 2022

   Stef - 31 / Jan / 2023

   Review Wilson Hyper Hammer 120

  Inloggen

  Wachtwoord vergeten?

  • Al je orders en retouren op één plek
  • Het bestelproces gaat nog sneller
  • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
  Squashpoint 9.5 / 10 - 1760 Reviews @ KiYoh