01 / Oct / 2022
Het belang van een goede warming-up bij squash
Nu we eindelijk weer mogen squashen en iedereen weer met veel enthousiasme de baan op gaat, is het belangrijk om even stil te staan bij het feit dat je na 3 maanden rust een groter risico loopt op blessures . Maar met een goede warming-up voor je training of squashwedstrijd kun je veel problemen voorkomen. In deze blog lees je waarom de warming-up zo belangrijk is en uit welke 3 onderdelen de ideale warming-up bestaat.
Een goede warming-up is een essentieel onderdeel van je training of squashwedstrijd. Het belangrijkste doel van de warming-up is natuurlijk om je lichaam en geest voor te bereiden op de trainingssessie. Daarom is het goed om een opwarmroutine te plannen die je lichaamstemperatuur en de bloedstroom in de spieren geleidelijk verhoogt, zodat je daarna optimaal kunt presteren.
Een goede en dynamische warming-up zorgt ervoor dat je:
- spieren zich makkelijker aanspannen en ontspannen
- sneller herstelt
- sneller vooruitgang boekt
- minder snel een blessure oploopt
Het is belangrijk om in je opwarmroutine multi-directionele bewegingen en lichte cardio-oefeningen op te nemen die je hartslag, ademhaling en lichaamstemperatuur geleidelijk verhogen. Neem tot slot ook een aantal stretchoefeningen op in je vaste warming-up.
Hoe kun je de warming-up het beste opbouwen?
De ideale opwarmroutine voor squash bestaat uit drie onderdelen, die elk ongeveer 5-7 minuten duren.
1) Het verhogen van de hartslag
Het doel van deze eerste fase is het verhogen van de lichaamstemperatuur en de hartslag.
2) Dynamische flexibiliteit en activering van de spiergroepen
In deze fase vergroot je het bewegingsbereik van je gewrichten en activeer je belangrijke spiergroepen.
3) Verdere verhoging van de hartslag en sportspecifieke oefeningen
In deze laatste fase bereid je je lichaam echt voor op de trainingssessie of de squashwedstrijd door je hartslag nog verder om hoog te brengen.
Het is belangrijk om de warming-up geleidelijk op te bouwen. Begin voorzichtig met het opwarmen van je spieren en het verhogen van je hartslag. Vervolgens kun je oefeningen doen om de spieren te activeren die nu warm zijn en eindigen met meer intense, squashspecifieke oefeningen. Then, ready to go!
Nu je begrijpt waarom de warming-up zo’n belangrijk onderdeel is van je squashtraining, wil je natuurlijk weten welke specifieke squashoefeningen er zijn. Daarom volgt er binnenkort een uitgebreide blog met een video waarin Stef je dit precies zal uitleggen, zodat je in no-time vooruitgang kunt boeken op de baan. Abonneer je nu vast op ons YouTube kanaal om er zeker van te zijn geen enkele coaching video te missen.
Misschien vind je de volgende blogs ook interessant:
Effectieve trainingstips voor beginners
Hoe plan je een goede squashtraining
Zo verbeter je je doorzwaai