14 / Dec / 2021
Zo verbeter je je rackettechniek
Waarom is een goede techniek zo belangrijk? Soms zie je fysiek zeer sterke en getalenteerde spelers en toch hoor je opmerkingen zoals: "Als zijn techniek beter was, zou hij onverslaanbaar zijn". Je hoort ook mensen zeggen: "De stijl is vrij zolang je de bal maar krijgt waar je wilt". Ergens klopt dit natuurlijk wel, maar je kunt alleen echt vooruit gaan in squash als je je rackettechniek weet te verbeteren. Ten eerste kun je met een goede techniek meer verschillende slagen maken. De meeste spelers die al jaren spelen, kunnen redelijk goede lengteslagen maken, maar hoeveel kunnen er zachte, nauwkeurige dropshots maken? Of hoge lobs, om zo het spel te vertragen als je onder druk staat? Ten tweede, als je over een goede rackettechniek beheerst dan ben je in staat om vanaf elk punt op de baan alle mogelijke slagen uit te voeren (dit vereist natuurlijk wel dat je snel genoeg naar de bal gaat). Met een goede rackettechniek is het zelfs mogelijk om een fysiek veel sterkere speler eenvoudig te verslaan, simpelweg omdat je shots veel preciezer zijn en je in staat bent om veel meer verschillende slagen te maken.
We hebben allemaal onze persoonlijke speelstijl. Er zijn echter bepaalde dingen die de meeste goede spelers gemeen hebben en deze zal ik hieronder bespreken. Daarnaast wil ik nog eens benadrukken hoe belangrijk het is om een trainer te hebben, ongeacht of je een beginner bent of al jaren speelt. Onze coaching video's kunnen je natuurlijk ook helpen om je rackettechniek te verbeteren, maar een persoonlijke squashtrainer is onmisbaar. Dat is ook de reden dat ik niet zal ingaan op hoe je het racket moet vasthouden, in welke positie je je pols of je arm moet houden, en dergelijke. Deze dingen moeten echt goed aangeleerd en gecontroleerd worden door een trainer.
1. Houd je racket klaar
Squash is een extreem snelle sport. De bal kan naar je forehand, naar je backhand of recht op je af komen. Zelfs als je netjes op de T staat maar je racket naar beneden wijst, verspil je nog tijd waardoor je swing onnodig langer duurt en soms heb je die tijd niet met als resultaat dat je te laat bent met je racket en een slecht shot slaat of de mogelijkheid om te volleren mist. Houd je racket dus op de hoogte van je middel, min of meer alsof je iemand de hand schudt. Je moet dit natuurlijk ook niet overdrijven, sta gereed maar ben ontspannen. Het doel is gewoon jezelf zo veel mogelijk tijd te geven. Laat na elk shot je racketblad niet naar de grond wijzen, maar houd het altijd klaar. Zie je racket als een verlenging van je arm.
2. Snelle backswing
Nu je je racket hebt voorbereid, ga je kijken aan welke kant het shot van je tegenstander komt. Het volgende is de backswing (waarbij je het racket achter je lichaam plaatst). Je backswing moet simpel en snel zijn. Met simpel bedoel ik dat je geen rare extra bewegingen met je racket maakt terwijl je het achter je lichaam brengt, alle extra bochten en schommels verspillen tijd en energie. Eenvoudig gezegd, 'open' het racket en breng het naar achteren, soms meer, soms minder, afhankelijk van de tijd die je hebt en de slag die je gaat spelen. Idealiter zou je zo snel moeten zijn met je backswing dat je tijd hebt om de beweging te stoppen. Door even te wachten met je slag zal je tegenstander moeite hebben te zien wat jouw volgende slag zal zijn.
3. Draai je schouders meer
Ik zei eerder al dat je je racket moet beschouwen als een verlenging van je arm. Nu zou je backswing ervoor moeten zorgen dat je je schouders draait, zodat je borst naar de achterste hoek wijst. Dit helpt je om meer kracht te genereren. De kracht komt niet alleen uit de armbeweging, maar ook uit de roterende beweging gecombineerd met het balanspunt dat naar voren (je voorste voet) verschuift. Hoe genereren boksers kracht? Zeker niet alleen uit de arm, maar juist vanuit het lichaam dat naar voren beweegt. Hetzelfde geldt voor squash. Rotatie van de schouders stelt je ook in staat om rechte lengteslagen te maken en niet alleen cross court slagen.
4. Leer om je onderarm te draaien
Nu je de backswing onder de knie hebt, kun je beginnen je beweging naar de bal te verbeteren. Heb je ooit geprobeerd een steen op het water te ketsen? Deze beweging lijkt erg op een squashslag. Door de rotatie van de onderarm in combinatie met de rotatie van het bovenlichaam en het naar voren verschuiven van het lichaamsgewicht, kan zelfs een kleine vrouw de bal heel hard slaan. Nogmaals, het gaat om je rackettechniek. Rotatie van de onderarm kan moeilijk zijn voor beginners. Het is iets dat je trainer je in het begin zal moeten laten zien. Oefen dit ook eens voor een spiegel, eerst zonder racket en dan met een racket (als er ruimte is!). Solo-oefeningen bieden je de mogelijkheid om racketvoorbereiding, snelle backswing en de rotatie van je onderarm goed te oefenen. Speel de bal rond, vlakbij de muur, ver weg van de muur en wissel snel van kant. Met de juiste rackettechniek, ben je in staat om de bal goed te controleren.
5. Maak je slag af
Het is heel belangrijk dat je je slag volledig afmaakt. Neem hier de tijd voor en stap niet eerder terug voordat je volledig hebt doorgezwaaid. Soms stappen spelers al terug om naar de T te gaan op het moment dat ze de bal raken, met als resultaat dat de bal de neiging heeft naar hun eigen lichaam toe te komen. Neem dus de tijd om je slag volledig af te ronden en ga daarna pas terug naar de T.
Al deze dingen samen kunnen misschien een beetje overweldigend zijn. Ik begrijp dat het best veel punten zijn om over na te denken. Daarom raad ik aan om bij het verbeteren van je rackettechniek, je eerst te concentreren op één of twee punten. Oefen deze technieken een aantal weken of maanden, tot je ze aardig beheerst. Vergeet niet dat zelfs hele goede spelers keer op keer terug moeten gaan naar dit soort basiszaken. Een leuk hulpmiddel om te kijken of je iets goed onder de knie hebt, is iemand te vragen je te filmen. Zelf kwam ik er op deze manier steeds weer achter dat ik toch te laat was met het racket, of te dicht bij de bal stond, ondanks dat ik dacht dat het met mijn rackettechniek wel goed zat. Video's en je trainer liegen niet, dus maak er gebruik van.
Ik ben benieuwd welke van deze tips jou geholpen hebben om je rackettechniek te verbeteren. Mocht je iets missen of graag meer willen weten over een bepaalde rackettechniek die nu niet aan bod gekomen is, laat hieronder dan een reactie achter. Misschien kunnen we er een volgend blog aan wijden.
Deze artikelen interesseren je wellicht ook:
Zo verbeter je je grip
Zo verbeter je je doorzwaai
Hoe plan je een goede squashtraining