Silena - 17 / Jun / 2022
Squashen als het kwik boven de 30 graden stijgt
Natuurlijk zijn we allemaal dolblij met deze warme en zonovergoten zomer, maar eerlijk is eerlijk onze sportprestaties lijden er wel onder. Bij de eerste zonnige dagen van het jaar, zie je je squashtas in een hoekje staan en denk je bij jezelf, blijf jij daar nog maar even staan. Over een paar dagen regent het weer en dan pak ik de draad snel weer op. Maar dit jaar lijkt er geen einde aan het warme weer te komen en met de zoveelste hittegolf op komst, worden de echte squashers onder ons toch wel een beetje ongeduldig. Misschien vraag je je net als zo velen af wanneer het nu eindelijk een beetje koeler wordt en je de baan weer op kunt. Of heb je je volop toegelegd op de off-season training voor squash en wil je zo snel mogelijk het resultaat daarvan zien. Dan heb ik een paar nuttige tips die je kunnen helpen het hoofd koel te houden tijdens een ‘verfrissend potje squash’ bij extreem hoge temperaturen:
1. Speel op een baan met airconditioning
De meeste squashcentra zijn helaas niet voorzien van airconditioning. Niet zo gek ook als je bedenkt dat er normaal gesproken een behoorlijke geluksfactor bij komt kijken om überhaupt één hittegolf in een zomer te hebben. Een zomer als die van 2018 hebben de meeste van ons nog nooit meegemaakt, het tegenovergestelde helaas vaak genoeg. Toch loont het de moeite om eens rond te bellen of er in jouw omgeving niet toch een baan is met airco. Er zijn bijvoorbeeld hotels die een squashbaan hebben en zij bieden hun gasten vaak graag iets extra’s, zoals een gekoelde baan. Ook zijn er centra die het gebouw delen met een fitnesscentrum die meestal wel voorzien is van airco. Veelal worden de banen van deze centra niet gekoeld, maar de kleedruimtes en douchen wel en dat geeft toch alweer een flinke boost als je tussendoor even op temperatuur kunt komen.
2. Reserveer je baan zo vroeg mogelijk op de dag
Ondanks de aanhoudende hitte zijn de avonden en nachten een verademing en na een koele nacht ligt de temperatuur op de baan ook lager. Dus hoe vroeger op de dag, hoe koeler het zal zijn.
3. Las extra drinkpauzes in
Als je squasht bij deze temperaturen zal je lichaam nog meer transpireren om de geproduceerde lichaamswarmte kwijt te komen. Zorg er daarom voor dat je je lichaam extra hydrateert. Het beste las je elke 10 tot 15 minuten een korte drinkpauze in. Misschien drink je normaal het liefst water tijdens het squashen, maar tijdens deze extreme temperaturen doe je er goed aan ook een sportdrank mee te nemen of zelf te maken in je bidon. Het lichaam heeft namelijk voldoende zouten nodig om het water op te nemen en als je extreem veel zweet, verlies je snel een groot deel van deze zouten.
4. Wissel vaker je doorweekte shirt
Dit klinkt misschien gek, maar als je droge squashkleding aan hebt, vindt er een betere luchtcirculatie plaats en koelt je lichaam sneller af. Het dragen van katoenen T-shirts is buiten een verademing, maar valt zeker niet aan te raden op de baan. Katoen droogt niet snel genoeg en wordt ook zwaar als het doordrenkt is met zweet. Een goed squashshirt is voorzien van mesh panels die luchtdoorlatend zijn. Ook kleding die vervaardigd is uit stoffen met speciale vochtregulerende technologieën helpen je om het lichaam koel te houden. Zorg er dus voor dat je tijdens de aankomende hittegolf voldoende droge kleding, sokken en eventueel ook je tweede paar squashschoenen bij je hebt.
5. Drink ijswater
IJskoude dranken zorgen ervoor dat je lichaamstemperatuur sneller zakt. Bestel daarom aan de bar drankjes met een paar extra ijsblokjes of neem je eigen flesje ijswater van thuis mee. Ook je sportdrank kun je in de vriezer leggen. Ben je bang dat je ijsdrankjes gesmolten zijn voor je bij de club aankomt, dan is een squashtas met een ingebouwde koeltas of zijvak van een isolerend materiaal geen overbodige luxe. De Dunlop Performance Long Backpack heeft zo’n speciaal zijvak dat je drankje koel houdt. Ook ideaal om wat extra eten in mee te nemen.
6. Neem tussendoor een koude douche
Ook een koude douche zal je flink helpen om af te koelen. Overleg voordat je de baan op gaat even met je squashmaatje hoe jullie de tijd gaan indelen en leg hem / haar uit hoe belangrijk de zogenaamde ‘afkoelpauzes’ bij deze temperaturen zijn. Natuurlijk kun je gewoon ook even dit artikel met hem / haar delen.
7. Let goed op de signalen die je lichaam geeft
Sporten bij deze hoge temperaturen hoeft geen enkel probleem te zijn, nu je lichaam toch al wekenlang de tijd heeft gehad om aan de hoge temperaturen te wennen. Toch blijft het verstandig om extra goed naar je lichaam te luisteren. Klachten als vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn liggen bij deze temperaturen op de loer. Merk je dat het toch te zwaar is, speel dan niet door. Neem meteen rust en koel je lichaam met bovengenoemde tips.
Enjoy your Summer Squash!
Wellicht interesseren je de volgende blogs ook:
Off-season training voor squash
Squash de beste sport om in vorm te blijven