• Gratis verzending vanaf €50,-
 • 30 dagen bedenktijd
 • Gratis retour

9.61807 beoordelingen

  14 / Oct / 2019

  Van hout naar grafiet - De evolutie van squashrackets

  Van hout naar grafiet - De evolutie van squashrackets
  Blog

  We hebben een lange weg afgelegd sinds de eerste houten squashrackets op de markt kwamen. De rackets van vandaag de dag hebben een hele evolutie doorgemaakt en alle technologische ontwikkelingen hebben zeker hun vruchten afgeworpen voor de sport. Maar hoe je het ook went of keert het blijft grappig om foto’s te zien van Jahangir Khan met zijn houten retro UNSQUASHABLE racket en je te realiseren dat hij met deze rackets 555 wedstrijden onverslagen bleef. Een record dat geen enkele sporter van daag de dag verbroken heeft. En toen ik laatst een foto op Instram zag van de verschillende rackets die een speler had vanaf zijn zevende tot nu dertig jaar later, kwam ik op het idee de evolutie van het squashracket eens onder de loep te nemen.

  Tegenwoordig zijn de meeste rackets gemaakt van grafiet of een mix van grafiet met andere materialen. Het is goed om te weten wat de belangrijkste verschillen zijn tussen deze materialen en hoe het materiaal de speeleigenschappen van het racket beïnvloedt. Maar voor ik daar dieper op in ga, wil ik eerst nog iets kwijt over het klassieke houten frame waar uiteindelijk alles mee begon. Het zijn tenslotte deze iconisch rackets geweest die ons gebracht hebben waar we nu staan.

  Hout

  Met hun extreem lange handvat en kleine racketblad lijken de historische squashrackets nauwelijks op ons hedendaagse wapen. Vergelijkend met onze lichtgewicht rackets van 120 gram of zelfs minder, kun je je voorstellen dat deze zware rackets hele anders presteerde. Het grootste voordeel van een licht racket is tenslotte dat je met een kleine uitzwaai veel racketversnelling kunt genereren en sneller kunt reageren. En dan hebben we het nog niet gehad over de kracht die je nodig hebt om de bal te slaan met een houten variant. Niet alleen het hoge gewicht van de houten rackets had een nadeel, maar ook de kleine vorm van het racketblad. Het grote racketblad van onze huidige rackets zorgt namelijk voor meer power omdat het snarenbed meer op en neer kan bewegen. Maar als je zo’n groot racketblad met een houten frame zou maken, zou het racket al bij de eerste slag breken. Een klein racketblad betekende eveneens een kleine ‘sweet spot’ waardoor je destijds in staat moest zijn om de bal steeds in dat kleine gebied te raken. Het voordeel van een grotere ‘sweet spot’ is dat je de bal over een groter gebied van de snaren goed kunt controleren. Het maakt dan minder uit als je de bal iets verder uit het midden raakt.

  Rond 1980 ontstonden de eerste veranderingen in de samenstelling van squashrackets. Een mix van glasfiber met aluminium zorgde al snel voor een complete make-over en de eerste rackets met een druppelvormig racketblad waren een feit. Dunlop en Prince waren de marktleiders op het gebied van de ontwikkeling van de ‘nieuwe squashrackets’ waarmee je met minder inspanning veel meer power kon genereren. Met als gevolg dat de klassieke houten rackets in no time uit het zicht verdwenen.

  De evolutie van de squashrackets ging verder met de introductie van nieuwe materialen als carbon, titanium en grafiet die de rackets niet alleen vele malen sterker maakte, maar ook het gewicht drastisch verminderde. Deze ontwikkeling heeft een grote impact gehad op de sport zelf. De snelheid van het spel nam aanzienlijk toe en daarnaast werd het beoefen van de sport veel toegankelijker voor het grote publiek omdat je met deze ‘nieuwe rackets’ veel minder techniek nodig hebt om een leuk potje squash te spelen. En daar komen we meteen bij het punt dat squash onderscheidt ten aanzien van andere racketsporten waar je heel wat lessen nodig hebt voor je een rally gaande kunt houden. Iedereen kan squashen, mits hij of zij over het juiste squashracket beschikt en speelt met de juiste squashbal.

  Hoe leuk het ook is om foto’s te zien van de oude houten rackets, maar het hedendaagse squash is er eigenlijk geen plek voor deze retro rackets.

  Grafiet

  De meeste rackets die tegenwoordig worden gemaakt zijn volledig vervaardigd uit of bevatten als grootste component grafiet. Grafiet heeft een aantal voordelen ten aanzien van aluminium. Dit materiaal biedt spelers namelijk meer controle en absorbeert trillingen die ontstaan als de bal de snaren raakt beter. Bovendien maakt grafiet het racket sterker en daarmee ook duurzamer.

  Aluminium

  Ondanks de voordelen van een racket dat gemaakt is van grafiet, kan een aluminium racket ook voordelen hebben. Zo zijn rackets van aluminium goedkoper en iets zwaarder. Een aluminiumracket is een goede keuze voor absolute beginners omdat het niet zo gemakkelijk breekt, zelfs als je per ongeluk de muur raakt. Iets dat vaak bij nieuwkomers gebeurt. Dit zijn daarom dan ook de rackets die je kunt huren in de squashcentra.

  Een nadeel is echter dat aluminium rackets moeilijker te manoeuvreren zijn. Daarnaast kan de slechte absorptie van trillengen een blessure in je arm veroorzaken, de gevreesde tennisarm. Verder maakt het hoge gewicht aluminium rackets ongeschikt voor jonge spelers.

  Tot slot zorgt de samenstelling van het materiaal er ook voor of het frame van een racket flexibel is of juist heel stijf. Hoe flexibeler, hoe gemakkelijker het is om het racket in moeilijke situaties te manoeuvreren. En hoe stijver het frame, hoe meer controle je hebt wanneer je de bal raakt. Een rigide racket is dus een goede keuze voor een bekwame speler die nauwkeurige slagen kan maken met een vrij constant tempo. Met een flexibeler racket is het daarentegen gemakkelijker om de bal vanuit verschillende posities te raken.

  Squashrackets hebben door de jaren heen een hele evolutie doorgemaakt en ondanks dat alle rackets tegenwoordig gemaakt worden van aluminium of grafiet zijn er onderling heel wat verschillen. De vele technologieën en de verschillende gewichten kunnen ervoor zorgen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Maar met onze video met tips waar je op moet letten bij het kiezen van een squashracket, wordt het maken van de juiste keuze een heel stuk makkelijker. Daarnaast hebben we heel wat blogs geschreven die hier specifieker op ingaan. Op ons YouTube kanaal vind je bovendien video reviews van verschillende rackets. Mocht dit niet voldoende zijn, neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag bij het kiezen van het juiste squashracket.

   

  Misschien vind je de volgende blogs ook interessant:
  Dit is wat je moet weten over het bespannen van je racket
  De voordelen van een licht squashracket

  Stuur ons een bericht

  What are your experiences? Read or write a review here.

  *Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  * Verplichte velden

  Onlangs bekeken

  Het laatste nieuws op onze blog

  • Hoe plan je een goede squashtraining
   28 / Nov / 2023

   14 / Oct / 2019

   Hoe plan je een goede squashtraining

  • De juiste squashbal voor de koude winterdagen
   14 / Nov / 2023

   14 / Oct / 2019

   De juiste squashbal voor de koude winterdagen

  • Haal het maximale uit jezelf tijdens toernooien
   05 / Nov / 2023

   14 / Oct / 2019

   Haal het maximale uit jezelf tijdens toernooien

  • Welk Slash racket moet ik kiezen?
   27 / Aug / 2023

   14 / Oct / 2019

   Welk Slash racket moet ik kiezen?

  • Dit is wat je moet weten over het bespannen van je racket
   24 / Jul / 2023

   14 / Oct / 2019

   Dit is wat je moet weten over het bespannen van je racket

  • Zo verbeter je je doorzwaai
   05 / Jun / 2023

   14 / Oct / 2019

   Zo verbeter je je doorzwaai

  • En daar is het bewijs: Squash is de zwaarste racketsport ter wereld
   22 / May / 2023

   14 / Oct / 2019

   En daar is het bewijs: Squash is de zwaarste racketsport ter wereld

  • Hoe kies ik het juiste squashracket?
   01 / May / 2023

   14 / Oct / 2019

   Hoe kies ik het juiste squashracket?

  • Verschil tussen de Dunlop Pro en de Dunlop Competition Squashbal
   31 / Jan / 2023

   14 / Oct / 2019

   Verschil tussen de Dunlop Pro en de Dunlop Competition Squashbal

  • Review Wilson Hyper Hammer 120
   01 / Dec / 2022

   14 / Oct / 2019

   Review Wilson Hyper Hammer 120

  Inloggen

  Wachtwoord vergeten?

  • Al je orders en retouren op één plek
  • Het bestelproces gaat nog sneller
  • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
  Squashpoint 9.5 / 10 - 1760 Reviews @ KiYoh