Silena - 10 / Mar / 2018
Waarom je bananen zou moeten eten tijdens het squashen
Terwijl ik deze week zat te kijken naar de halve finales van de Canary Wharf Classic zag ik tussen de games een aantal keer bananen naast de squashrackets op de bankjes liggen. Ik realiseerde me toen dat ik dus niet de enige ben die altijd voor een training vlug twee bananen in mijn squashtasstop. Als ook de profs het doen, is het wellicht leuk om in deze blog eens aandacht te besteden aan waarom het zo gezond is om een banaan te eten voor, tijdens of na het squashen.
De gezondheidsvoordelen van bananen tijdens het squashen
De unieke mix van vitaminen, mineralen en langzame koolhydraten in bananen zorgen ervoor dat je energielevels tijdens of na een intensieve squashtraining optimaal worden aangevuld. Bananen zijn een uitstekende bron van kalium, magnesium, vitamine C, koper, vitamine B6 en vezels.
Bij intervalsporten met een hoge intensiteit zoals squash is het belangrijk om 15 minuten tot maximaal een half uur na je training of wedstrijd je verbrande koolhydraten, natrium en kalium aan te vullen. Kalium is belangrijk voor je zenuw- en spierfuncties. Met een hoger kalium level voorkom je tijdens en na het squashen spierkramp. In één banaan zit maar liefst 450 mg kalium en dat is 13% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid. Alleen al hierom is een banaan de favoriete snack onder topsporters.
Magnesium is een ander mineraal dat je spieren nodig hebben tijdens het sporten. Als je magnesium level te laag wordt, krijg je eveneens last van kramp, algehele zwakte of spiertinteling. Met het eten van een banaan vul je je magnesiumniveau snel aan, want een banaan bevat 34 mg magnesium en dat is ongeveer 12% van de 400 mg die je dagelijks nodig hebt.
Daarnaast zijn bananen rijk aan vezels. Eén banaan bevat maar liefst 3 gram vezels. Vezels zorgen ervoor dat de koolhydraten langzaam worden omgezet in suikers en hoe langzamer je bloedsuikerspiegel stijgt, hoe beter. Op deze manier blijft je energieniveau op peil en krijg je minder last van een dip. Het eten van twee bananen tijdens het squashen vermindert de kans dat je de spreekwoordelijke 'man met de hamer' tegenkomt. Dit is het punt waarop al je energie in je lichaam is opgebrand en je niet meer kunt presteren op de baan.
Een banaan bevat rond de 100 calorieën en 30 gram koolhydraten. Koolhydraten zijn heel belangrijk om je spieren na de inspanning te laten herstellen. Uit onderzoek is gebleken dat je spieren nog sneller en beter herstellen als je koolhydraten in combinatie met eiwitten (proteïnen) tot je neemt. Natuurlijk kun je van te voren een smoothie of eiwitshake maken, maar het kan veel makkelijker. Zorg ervoor dat je naast je bananen altijd een zakje nootjes in je squashtas hebt en eet dat samen met een banaan. Noten als walnoten, cashewnoten, amandelen etc zijn zeer rijk aan proteïnen. Mocht je toch een smoothie van bananen maken, voeg dan wat zaden als chiazaad en lijnzaad toe. Dit zijn ook uitstekende leveranciers van proteïnen die net als noten gemakkelijk en snel door het lichaam worden opgenomen. Noten en zaden zijn tevens een geweldige bron van natrium. Natrium is een ander elementair mineraal dat nodig is voor het herstel van het lichaam na een training. Dit mineraal dat in de volksmond ook wel zout genoemd wordt, helpt om vocht vast te houden. Als je flink transpireert scheidt je lichaam een grote hoeveelheid natrium uit. Het is daarom belangrijk om ook dit mineraal snel aan te vullen na het squashen.
Tot slot nog een laatste voordeel van bananen voor squashers. Deze gele vrucht is relatief goedkoop en gemakkelijk overal mee maar toe te nemen. In zijn natuurlijke dikke schil is hij goed verpakt, dus in een paar seconden pak je hem van de fruitschaal en stop je hem in je tas. Zo makkelijk is dat.
De volgende artikelen interesseren je mischien ook:
Verbeter je uithoudingsvermogen met deze 7 superfoods
Meer energie met de power pannenkoeken van Paul Coll